Paragrafen

5. Bedrijfsvoering

In 2023 zal de digitalisering binnen de gemeente verder voortgezet worden. Dit zal deels op basis van interne behoeften en ontwikkelingen van de gemeente plaats vinden, maar daarnaast zal zoveel mogelijk worden aangesloten bij de landelijke ontwikkelingen. Intern zijn er wensen om de werkprocessen verder te digitaliseren en de efficiency te vergroten door het automatiseren van procesonderdelen zoals bijvoorbeeld de autorisatie van documenten door de inzet van de elektronische handtekening, en de digitalisering van archivering en informatiebeheer. Zowel binnen het fysieke domein als binnen het sociaal domein is er behoefte aan managementinformatie ten behoeve van besluitvorming en beleidsuitvoering. Hiervoor zullen zo mogelijk meer dashboards en managementrapportages ontwikkeld worden. Dit past bij de richting van data gedreven werken die de gemeente ingeslagen is.

Er zal ook aangesloten worden bij de landelijke ontwikkelingen zoals het verder toepassen van de Common Ground-achitectuur binnen het applicatielandschap waarbij applicaties en gegevens van elkaar worden losgekoppeld. In dit kader zal de gemeente binnen haar architectuur ook steeds meer gebruik maken van de Generieke Digitale Infrastructuur (GDI), waarbij generieke bouwblokken van de overheids ICT infrastructuur worden ingezet.

In 2023 zal nieuwe wetgeving (denk aan: SDG, WMEBV, WDO, WOO en de Europese ePrivacy Verordening) een grote impact hebben op de informatievoorziening en het applicatielandschap. De online toegang van burgers en bedrijven tot de publieke dienstverlening en openbare informatie wordt hiermee gestandaardiseerd en beter beveiligd, maar vraagt wel aanpassingen aan websites en applicaties. De implementatie van dit alles zal in 2023 een grote wissel trekken op de resources binnen ICT.

Wat betreft de ICT-infrastructuur zal 2023 in het teken staan van de vernieuwing van netwerk, back-up - en storage faciliteiten. Na een try-out in 2022 zullen we in 2023 applicaties die nu nog op eigen servers draaien overbrengen naar de Microsoft Azure (cloud) omgeving.

De verdere implementatie van de nieuwe (hybride) werkplek (en het hybride vergaderen) zal ook in 2023 doorgaan. Aandacht voor de ondersteuning van de gebruikers bij het gebruik van alle nieuwe voorzienigen is hierin cruciaal. In 2023 wordt het trainingsprogramma dat in 2022 is gestart verder uitgerold, niet alleen naar de eigen medewerkers, maar ook naar bestuur en raad.

Met betrekking tot de ontwikkeling van de eigen ICT-organisatie wordt de bestaande I-Visie, verder uitgewerkt naar beleid en uitvoering. Op basis hiervan zal de IT-organisatie en de IT-governance opnieuw worden vormgegeven. Tevens zullen we ons heroriënteren op ICT-samenwerking in de regio.

Deze pagina is gebouwd op 10/20/2022 15:39:23 met de export van 10/20/2022 15:21:21